Hızlı Randevu

Eskişehir Psikoterapist Randevu almak için lütfen formu doldurun.

  • pskelifsahin@gmail.com
  • Hoşnudiye, 732. Sk no:12/13, 26130 Tepebaşı/Eskişehir Gürdal Abacı Plaza kat:2 Chiron. US
Olumsuz Duygu ve Düşüncelerden Kurtulmada EMDR Yöntemi

Olumsuz Duygu ve Düşüncelerden Kurtulmada EMDR Yöntemi

Duygu ve düşünceler, yaşamımızın her anında bizimle olan ve davranışlarımızı, kararlarımızı ve deneyimlerimizi şekillendiren güçlü unsurlardır. Özellikle olumsuz duygu ve düşünceler, yaşam kalitemizi belirleyen önemli etmenlerdendir. Stres, endişe, korku, utanç, suçluluk gibi olumsuz duygular ve "ben yetersizim", "başarısız olacağım" gibi olumsuz düşünceler, bireyin psikolojik sağlığını ve genel yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumla baş etmek için kullanılan psikoterapi yöntemlerinden biri, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) yöntemidir.

EMDR, bireyin olumsuz yaşantılarına bağlı olarak gelişen olumsuz duygu ve düşüncelerini hafifletmeyi hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Dr. Francine Shapiro tarafından geliştirilen EMDR, kişinin duygusal tepkilerini, düşünce kalıplarını ve bedensel hislerini yeniden düzenleyerek olumsuz yaşantılarının üzerindeki etkisini azaltmayı hedefler. Shapiro, "EMDR: Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme" adlı kitabında, bu yöntemle bireyin olumsuz düşünce kalıplarının ve duygusal reaksiyonlarının dönüştürülebileceğini vurgular.

EMDR terapisi, göz hareketlerini kullanarak beyindeki bilgi işleme mekanizmasını aktive eder. Bu durum, olumsuz yaşantıları ve bunların neden olduğu duygusal yükleri yeniden işlemeyi ve bu yüklerin hafifletilmesini sağlar. Bu terapi ile kişinin, olumsuz duygusal yüklerini hafifletmek ve stresle daha sağlıklı bir şekilde başa çıkmak için gerekli olan bilgi işleme becerilerini geliştirmesi hedeflenir.

Psikoloji profesörü Dr. Bessel van der Kolk ise, "Vücut, Belleği Hatırlar" adlı kitabında EMDR'nin, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi durumların yanı sıra olumsuz duygusal tepkilerin ve düşüncelerin azaltılmasında etkili olduğunu belirtir.

EMDR'nin etkinliği kişiden kişiye değişebilir ve her terapi gibi bu da profesyonel bir yardım gerektirir. Terapinin başarısı, terapistin ve danışanın birlikte çalışması ve danışanın ihtiyaçlarına göre terapinin uyarlanmasıyla artar. Bir sağlık profesyoneli ile görüşerek EMDR hakkında daha fazla bilgi almak ve tedavi sürecini planlamak önemlidir.

Sonuç olarak, EMDR, olumsuz duygu ve düşüncelerden kurtulmayı hedefleyen etkili bir tedavi yöntemidir. Olumsuz duygusal yükleri hafifletebilir, stresle daha sağlıklı bir şekilde başa çıkmayı sağlayabilir ve böylece yaşam kalitesini artırabilir. Ancak, her terapi yönteminde olduğu gibi EMDR'nin de profesyonel bir sağlık hizmeti olduğunu ve bir uzmana başvurmadan önce dikkatlice düşünülmesi gerektiğini unutmayın.

Alıntı Kaynakları:

  1. Francine Shapiro - "EMDR: Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme" (1995)
  2. Bessel van der Kolk - "Vücut, Belleği Hatırlar" (2014)